Zij-instroom binnen SPCO

Als leerkracht in het basisonderwijs draag je bij aan de persoonlijke ontwikkeling van leerlingen en geef je ze een stevige basis voor hun toekomst. Spreekt dit je aan en denk je na over de overstap naar het onderwijs? Wij zijn op zoek naar enthousiaste, veerkrachtige en flexibele zij-instromers. Jouw kennis en ervaring kan van grote meerwaarde zijn voor SPCO Groene Hart. Graag onderzoeken wij samen met jou of een plek binnen het onderwijs en onze stichting bij je past.

SPCO Groene Hart biedt jaarlijks gemotiveerde zij-instromers een kwalitatief goed scholings- en begeleidingstraject aan. We gaan hierbij zorgvuldig te werk zodat je zicht krijgt op je mogelijkheden, het traject en de verwachtingen.

We geven je graag inzicht in de te doorlopen fases:

Oriëntatietraject

Tijdens de oriëntatiefase vertellen we je alles over het traject en kijken we naar geschiktheid, motivatie en belastbaarheid. We willen je een realistisch beeld meegeven van het beroep van leerkracht zodat je een weloverwogen keuze kunt maken. Je doet (onder goede begeleiding) je eerste ervaring op voor de klas zodat je kunt beoordelen of het iets voor je is. Het oriëntatietraject duurt gemiddeld zes werkdagen, verspreid over drie tot zes weken.

Geschiktheidsonderzoek

Op vrijwillige basis kun je je verder oriënteren op een van onze scholen. In veel gevallen zal dit dezelfde school zijn als waar je ook het oriëntatietraject doorloopt. Vanuit het geschiktheidsonderzoek wordt duidelijk wat je al beheerst en waaraan je nog moet werken. Als we beiden vertrouwen hebben in je kansen binnen het onderwijs, dan zetten we de volgende stap.

Als zij-instromer bieden we je een betaalde baan als leraar voor 2 tot 3 dagen per week. De kosten van de studie en de begeleiding worden betaald door SPCO Groene Hart.

Onder begeleiding werken als leerkracht

Op basis van het geschiktheidsonderzoek stellen we met jou een scholingsplan op, waarna je een periode tot wel 6 maanden meedraait met een ervaren leerkracht. Na het met vertrouwen afronden van deze periode krijg je een eigen groep en in twee jaar ontwikkel je je tot volwaardig gediplomeerd leerkracht.

Je wordt in deze periode goed begeleid door een mentor van je eigen SPCO-school en een leerkrachtcoach. De mentor richt zich in de begeleiding op praktische en schoolspecifieke zaken, zoals de schoolafspraken en het gebruik van methodes en het leerlingvolgsysteem. De leerkrachtcoach richt zich in de begeleiding op de professionele ontwikkeling van de zij-instromer. Het eerste jaar krijg je zo’n vier uur begeleiding per week en het tweede jaar zo’n twee uur.

Aanmelden

Het zij-instroomtraject is kansrijk, maar ook intensief. Jaarlijks hebben wij plaats voor een beperkt aantal gemotiveerde kandidaten die we het uitgebreide en hoogwaardige traject kunnen aanbieden.

Wil jij het traject met ons ingaan en werken op een van scholen in de omgeving Woerden? 

Wij werven weer zij-instromers voor schooljaar 2022-2023. Kijk daarvoor op onze vacatures pagina en volg ons op social media (Facebook/LinkedIn/Instagram).


Vragen
Heb je vragen, neem dan contact met ons op via het emailadres mariëlle.timmer@spco.nl

 


Referentie

Waarom heb je de keuze gemaakt om leerkracht te worden?

"Ik werk graag met kinderen. Hiervoor werkte ik in de opvang. Maar wilde de kinderen iets leren en inspireren. Ik vind het ook leuker om een wat breder leeftijdscategorie te hebben. Elke leeftijd heeft iets."

Waarom heb je voor het zij-instroomtraject bij SPCO Groene Hart gekozen?

"Mijn dochter zat op een SPCO-school hierdoor kreeg ik meerdere keren berichten voor het zij-instroomtraject. Ik heb zelf pedagogiek gestudeerd dus ik dacht een mooie aansluiting op. Mijn eerste gesprekken bij het SPCO waren heel positief en zorgde ervoor dat ik er niet direct alleen voor stond."

Ben je tevreden over de begeleiding die je vanuit de school/stichting hebt ontvangen?

"Ja zeker, ik word heel fijn begeleid. Zowel vanuit de school als vanuit de stichting. Er zijn regelmatig gesprekken en kan bij mijn collega's aankloppen voor vragen."

Hoe heb je de combinatie werken voor je eigen groep en de Pabo-studie ervaren?

"Ik vind de studie mooi aansluiten bij het voor de klas staan en je eigen groep draaien. Je opdrachten zijn praktisch en sluiten aan bij waar je op dat moment mee bezig bent. Je kunt bijvoorbeeld een les ombouwen tot een betekenisvolle les. Maar je krijgt ook de mogelijkheid je eigen les te ontwerpen."

Welk advies zou jij nieuwe zij-instromers mee willen geven?

"Als je gaat beginnen heb je het hele geschiktheidsonderzoek doorstaan. Ga de eerste 6 weken goed meekijken met je collega. Vraag al je vragen die je hebt, van praktische vragen tot theoretische vragen. Kijk ook wat bij jou past, jij neemt ook ervaring mee uit jouw eigen werkveld die zeker relevant kan zijn!"

Wat heeft het zij-instroomtraject jou gebracht?

"Veel nieuwe leerervaringen, uitdaging waar ik naar op zoek was!"